Circulaire transformatie in de Rotterdamse binnenstad

Rotterdam

Project: MaJa | Opdrachtgever: Woonstad Rotterdam | Locatie: Rotterdam | Bouwtijd : 12 maanden | Oplevering: 2020

Binnenstedelijke uitdaging

Aan de Mauritsstraat en Jacobusstraat in Rotterdam, een lastig bereikbare locatie in de binnenstad, transformeerden wij 14 vooroorlogse panden tot 78 studentenwoningen. Naast de panden van Woonstad herstelden wij ook de fundering van een belendend pand van de gemeente Rotterdam. Om de toch al krappe locatie te ontzien gebruikten wij dit pand tijdens de bouw als uitvoerders- en schaftkeet.

Funderingen hersteld voor de toekomst

In de Rotterdamse binnenstad is men terecht zuinig op het vooroorlogse bezit. De fundering van deze panden heeft echter te lijden onder de lage grondwaterstanden en paalrot: De panden zijn langzaam aan het verzakken. Daarom maakten wij met behulp van de tafelmethode een nieuwe fundering onder het gebouw.

Vooroorlogs bezit verbeteren met oog voor hedendaags gebruik

De architect heeft deze kans aangegrepen om een half verdiept souterrain aan te leggen die beide delen van de bouwblokken via een atrium aan elkaar verbind. Ook is de scheefstand van de vloeren gecorrigeerd en werd de constructie verstevigd.

De binnentuin is nu deels overkapt met een glazen dak. Zo ontstaat hier een gezellige ruimte voor de gemeenschappelijke functies. In de gevel herstelden we diverse historische details waardoor het gevelbeeld de originele staat weer benaderd.

Duurzaam, circulair en comfortabel: MaJa is het allemaal

De woningen zijn sterk verduurzaamd door de toepassing van geïsoleerde voorzetwanden, nieuwe kozijnen en de aansluiting op de stadsverwarming. Bovendien behalen we een hoge luchtdichtheidswaarde: essentieel voor een laag energieverbruik. Deze maatregelen worden gecombineerd met een circulaire ambitie. Voor een aantal bouwdelen, zoals de dakpannen van de nieuwe daken, is bewust gekozen voor hergebruik van bestaande producten.

Wil je meewerken aan dit soort projecten?