Next level verduurzamen: Flat 11

Project: Flat 11 | Opdrachtgever: Woongoed Zeist | Locatie: Zeist | Bouwtijd : 14 maanden | Oplevering: 2021

Samen ontwikkelen

Wooncorporatie  Woongoed Zeist gaf ons veel vrijheid om een oplossing te ontwikkelen voor de verduurzaming van Flat 11. Deze galerijflat is als enige blijven staan in de volledig getransformeerde wijk Kerckebosch in Zeist. Deze wijk is inmiddels bekroond met meerdere prijzen voor de stedenbouwkundige, architectonische en duurzame hoogwaardige kwaliteit.

In het ontwerpteam met architectenbureau AG NOVA en energie adviesbureau Trecodome werkten wij aan een haalbare verduurzamingsoplossing. Dit alles volgens de hoge eisen die voor de wijk Kerckebosch opgesteld zijn. Wij hebben onze installateur in een vroeg stadium betrokken om een optimale integratie te krijgen in het ontwerp en de technische uitgangspunten.

Met prefab oplossingen voldoen aan de oude (hogere) BENG-eisen

Om aan de BENG-eisen te voldoen, werd de schil sterk thermisch verbeterd. We werkten daarbij zoveel mogelijk met prefab bouwelementen: dit zijn complete bouwdelen die vooraf in een fabriek gemaakt zijn. De gevels, de vloeren en het dak hebben zeer hoge Rc-waardes en bieden de meest optimale isolatie voor koude winters en hete zomers.

De kunststof kozijnen zijn voorzien van triple glas en zijn verwerkt in de prefab SIPS-elementen*. Om te voldoen aan de hoogwaardige uitstraling van Kerckebosch werden de elementen afgewerkt met steenstrips voor een fraaie uitstraling en lange levensduur.

*SIPS staat voor Structural Insulated Panel System: dit zijn isolerende panelen die bestaan uit een kern van hard isolatiemateriaal met aan weerszijde een verlijmde, constructieve plaat.

Complete make-over

Binnen in de woningen was de ingreep groot: de keuken, badkamer en toilet werden vernieuwd. De keuken is uitgebouwd om ruimte te maken voor de nieuwe en energiezuinige installatie. Door een stukje van de galerij aan de woning toe te voegen, compenseerden wij het ruimtegebruik van de nieuwe installaties. Doordat iedere woning gebruik maakt van een WTW-installatie en een warmtepomp met buffervat werden de woningen opgeleverd zonder gasaansluiting. Het complete woongebouw is daarmee gasloos geworden!

Van digitaal ontwerp naar tastbaar wonen

Het complete project is samen met AG NOVA en de bouwpartners in BIM uitontwikkeld. BIM staat voor Bouw Informatie Model: een digitaal 3d tekenmodel van de constructie waarin alle materiaal- en gebouw eigenschappen zijn opgenomen.

Om de bewoners mee te nemen in de planvorming maakten wij een modelwoning zodat zij het nieuwe comfortniveau fysiek konden ervaren. Om een impressie te krijgen van het gebouw als geheel konden de bewoners met een VR-bril alvast naar het eindresultaat kijken.

Samen naar een topresultaat

Dankzij een prettige en saamhorige project aanpak met de opdrachtgever is dit project een groot succes geworden. Ongekende duurzaamheidsprestaties gaan hier samen met een hoog woongenot, lage energielasten een prachtige uitstraling.

Wil je meewerken aan dit soort projecten?